Wegańskie burgery z marchewki

maj 20, 2021 | Blog

Czy Ty i Twoja rodzina jecie wystarczająco dużo warzyw? Według polskich rekomendacji powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Zdając sobie sprawę jak ważne są warzywa dla naszego zdrowia, staramy się dorzucać je dosłownie wszędzie i pod każdą postacią. My również znaleźliśmy świetny sposób na smaczne przemycenie warzyw. Tworząc dzisiejszą recepturę postanowiliśmy iść tropem naszego Królika Odkrywcy, który uwielbia marchewkę! Specjalnie dla niego, jak i pozostałych marchewkowych łasuchów, stworzyliśmy roślinne burgery pełne zdrowych składników. Z pewnością cała Twoja rodzina oszaleje na punkcie tych kotlecików.

Do przygotowania najlepszych burgerów marchewkowych potrzebne Ci będą:

  • 3 szklanki tartej marchewki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Naura
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • szczypta suszonego imbiru
  • sól oraz pieprz

Jak w kilka kroków zrobić burgery?

Krok 1. Ugotowaną kaszę, która będzie świetną i bardzo zdrową bazą naszych burgerów, połącz z pozostałymi składnikami, dobrze przypraw i uformuj z masy kotlety. Mogą być duże lub nieco mniejsze – to wszystko zależy od Twoich preferencji.

Krok 2. Burgery ułóż na formie, pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępu. Kotleciki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min.

Wskazówka od Królika Odkrywcy! Burgery podawaj w pełnoziarnistej bułce z kolejną porcją świeżych warzyw i odrobiną musztardy Naura, która wzmocni smak marchewki.

Przepis jest w 100% wegański, nie zawiera jajek, laktozy i cukru!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Ekspresowa zupa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa

Zimą najbardziej tęsknimy za… świeżymi, malinowymi pomidorami! Kremowa zupa na bazie aromatycznych pomidorów, to prawdziwy rarytas, a jednocześnie ukochana potrawa niejednego, małego łasucha. Co zrobić kiedy dzieciaki domagają się ulubionego dania, a obecne w sklepie...

Zawsze miękkie pierniczki

Zawsze miękkie pierniczki

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków? My również, dlatego postanowiliśmy przygotować specjalną recepturę, która sprawi, że pierniczki będą miękkie i gotowe do pałaszowania od razu po upieczeniu! W sam raz dla niecierpliwych....

Wrapy z tofu

Wrapy z tofu

Czy fast food może być zdrowy? Dziś przekonamy Cię, że tak! A to dlatego, że nie szybkość wykonania dania ma tu znaczenie, ale składniki jakich użyjesz. Fast food nie jest daniem zarezerwowanym wyłącznie dla mięsożerców! Kotleciki wegańskie, nasiona roślin...