Wegańskie burgery z marchewki

Maj 20, 2021 | Blog

Czy Ty i Twoja rodzina jecie wystarczająco dużo warzyw? Według polskich rekomendacji powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Zdając sobie sprawę jak ważne są warzywa dla naszego zdrowia, staramy się dorzucać je dosłownie wszędzie i pod każdą postacią. My również znaleźliśmy świetny sposób na smaczne przemycenie warzyw. Tworząc dzisiejszą recepturę postanowiliśmy iść tropem naszego Królika Odkrywcy, który uwielbia marchewkę! Specjalnie dla niego, jak i pozostałych marchewkowych łasuchów, stworzyliśmy roślinne burgery pełne zdrowych składników. Z pewnością cała Twoja rodzina oszaleje na punkcie tych kotlecików.

Do przygotowania najlepszych burgerów marchewkowych potrzebne Ci będą:

  • 3 szklanki tartej marchewki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Naura
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • szczypta suszonego imbiru
  • sól oraz pieprz

Jak w kilka kroków zrobić burgery?

Krok 1. Ugotowaną kaszę, która będzie świetną i bardzo zdrową bazą naszych burgerów, połącz z pozostałymi składnikami, dobrze przypraw i uformuj z masy kotlety. Mogą być duże lub nieco mniejsze – to wszystko zależy od Twoich preferencji.

Krok 2. Burgery ułóż na formie, pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępu. Kotleciki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min.

Wskazówka od Królika Odkrywcy! Burgery podawaj w pełnoziarnistej bułce z kolejną porcją świeżych warzyw i odrobiną musztardy Naura, która wzmocni smak marchewki.

Przepis jest w 100% wegański, nie zawiera jajek, laktozy i cukru!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pozostałe wpisy z bloga

3 sposoby na wykorzystanie strączków

3 sposoby na wykorzystanie strączków

Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla...

Domowe batony bez cukru!

Domowe batony bez cukru!

Dziś święto najmłodszych łasuchów, czyli Dzień Dziecka! W ramach prezentu zorganizujcie dzieciakom wesołą, pełną przygód wycieczkę za miasto. A co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, pyszne i ekstra chrupkie domowe batony! Zrobisz je w...

3 sposoby na owocowe lemoniady

3 sposoby na owocowe lemoniady

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, a to oznacza jedno – pora przypomnieć sobie o lemoniadzie! Nic tak nie orzeźwia jak domowa lemoniada! Słodka, kwaśna, owocowa i koniecznie z dużą ilością lodu. Lemoniada to prawdziwy must have tego lata, ale w nowej...