Wakacyjny deser bez curku

sie 9, 2022 | Blog

Kto nie kocha drożdżowego ciasta? My znamy samych jego zwolenników i myślimy że również wśród naszych czytelników tacy się znajdą. Aby deser ze spokojnym sumieniem móc wkomponować w jadłospis, przygotujemy go w wersji bez cukru i wegańskiej. Uprzedzamy wszystkich sceptyków weganizmu – nie odczujecie różnicy w smaku, zapachu czy teksturze pomiędzy tym wypiekiem, a tradycyjnym, babcinym. Plusem jest też to, że za każdym razem możecie go przygotować w innej wersji, z różnymi owocami – wybierzcie te, które akurat są w sezonie lub te, które najbardziej lubicie. Przygotowując ciasto drożdżowe należy pamiętać o dokładnym odmierzaniu składników – wtedy na pewno wszystko się uda (szklanka ma 250 ml).

Drożdżowe ciasto z malinami i kruszoną (składniki na tortownicę o średnicy 20-24 cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej
  • 3/4 szklanki napoju roślinnego
  • 4 g suchych drożdży instant
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Składniki na kruszonkę:

  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 20 g zimnego oleju kokosowego
  • 200 – 300 g owoców sezonowych: truskawek, malin, porzeczek lub czereśni

Mleko podgrzać w rondelku – ma być ciepłe, ale nie gorące.

Do miski przesiać mąkę (dzięki temu napowietrzysz ciasto), dodać ksylitol, drożdże, sól, ciepłe mleko i wyrabiać przez 3-4 minuty. Następnie wlać olej i dalej wyrabiać. Całkowity czas wyrabiania powinien zająć około kwadransa.

Z ciasta uformować kulę, miskę podsypać mąką i włożyć do niej tak uformowane ciasto. Miskę zakleić szczelnie folią spożywczą i zostawić na 1,5 godziny do wyrastania w ciepłym miejscu. Pod koniec tego czasu przygotować dodatki.

Najpierw w kielichu blendera wymieszać wszystkie składniki na kruszonkę, potem pokroić w kostkę owoce. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Nasmarować dłonie kilkoma kroplami oleju i delikatnie wyjąć ciasto z miski, przełożyć do tortownicy i rozciągnąć. Powciskać  owoce, wysypać kruszonkę i zostawić do wyrastania pod ściereczką na ostatnie pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto wyjąć spod ściereczki i wsunąć do piekarnika. Piec przez 25-35 minut aż do momentu gdy ciasto będzie rumiane. Kroić gdy wystygnie, chyba że nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem ciepłej drożdżówki. Smacznego!

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Ciasteczka jęczmienne  do szkolnego lunchboxa

Ciasteczka jęczmienne do szkolnego lunchboxa

Czy chcemy, czy nie wrzesień zapukał do naszych drzwi a wraz z nim nowy rok szkolny. Widzimy jeden plus tej całej sytuacji - z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie.na lepsze! Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego...

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy sposób na super smaczny i super szybki chłodnik na bazie naszego soku z buraka. Do przygotowania potrzebujesz: 2 pęczki rzodkiewek 1 duży ogórek szklarniowy 1 awokado 1 ząbek czosnku kilka gałązek kopru pół pęczka szczypiorku 1 litr jogurtu naturalnego 1...

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej i orzechów włoskich

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej i orzechów włoskich

Jesteś na diecie i chodzi za Tobą czekolada? Szukasz deseru, który nie zaprzepaści Twoich efektów odchudzania, będzie sycący, a jednocześnie smaczny? Odpowiedzią na wszystkie te problemy będzie bezglutenowe brownie, którego głównym składnikiem jest „królowa kasz”,...