Sezon na szparagi

maj 17, 2021 | Blog

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna! Koniecznie wykorzystaj ten czas i wrzuć do koszyka pęczek lub dwa. Czy słyszałeś kiedyś stwierdzenie: „kupiłam szparagi, ale nie mam pojęcia co z nimi zrobić?” albo „jak się gotuje szparagi?” My słyszymy je ostatnio bardzo często, dlatego jak zwykle biegniemy z pomocą i odpowiadamy na Twoje potrzeby, gdyż dziś wszystko o szparagach!

Jakie mamy szparagi?

Szparagi występują w dwóch podstawowych odmianach: zielone – to pędy, które wyrastają nad powierzchnie ziemi oraz białe – pędy, które zostają i rosną pod ziemią. Zielone są cieńsze i delikatniejsze, białe grubsze i twardsze. Są też szparagi fioletowe, które coraz częściej pojawiają się na straganach.

Jakie szparagi wybierać?

Wybieraj te cieńsze! Zarówno szparagi zielone jak i białe. Takie będą miały mniej włókien, a tym samym będą delikatniejsze i smaczniejsze. Zwracaj uwagę na to czy są świeże i jędrne. Po przełamaniu powinien wypłynąć z wnętrza sok. Teraz w sezonie bez problemu takie znajdziesz!

Jak je przygotowujemy:

Szparagi zielone mają tą przewagę, że nie trzeba ich obierać! Białe obieramy i robimy to od dołu ku górze, zostawiając główkę nieobraną. Dzięki temu zabiegowi pozbywamy się włókien. Na koniec od wszystkich szparagów odcinamy zdrewniały koniec. Jeżeli szparagi są świeże i młode wystarczy kawałeczek, jeżeli już starsze i grubsze to odrywamy nawet 1/3 długości. Możesz je po prostu nagiąć i odłamać, powinny pęknąć w odpowiednim miejscu, tuż nad zdrewniałą końcówką.

Jak gotujemy szparagi?

Szparagi najlepiej gotować w wysokim garnku, tak aby główki były nad wodą! Do wody dodajemy sól i cukier. Do szparagów białych możemy dolać soku z cytryny lub krople octu. Szparagi zielone wystarczy gotować 3-5 minut, z kolei białe – 10-15 minut. Szparagi zielone zwykle podajemy lekko twardawe, a białe miękkie.

Szparagi zielone są znacznie bardziej popularne. Świetnie sprawdzają się na śniadanie w duecie z jajkami, polane sosem holenderskim lub z nowalijkami w formie wiosennej sałatki. Zdecydowanie łatwiej wkomponować je w zdrową dietę, dlatego dziś pod lupę bierzemy szparagi białe. Ze względu na to, że nie są zbyt urodziwe – zmiksujemy je na krem i stworzymy pyszną, aksamitną zupę.  

Do przygotowania tej potrawy potrzebne Ci będą:

  • 1 pęczek białych szparagów, ok. 500g
  • 750ml bulionu warzywnego na bazie kostki rosołowej warzywnej NAURA
  • 1 ziemniak
  • pół łyżeczki cukru nierafinowanego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • kilka kropel octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

1. Szparagi obierz, pokrój na 3 cm kawałki, a ziemniaka w kostkę. Wszystko razem ugotuj w naszym bulionie do miękkości (ok.15 – 20 min).

2. Teraz zmiksuj warzywa na gładką masę. Tu mała uwaga: szaragi mają włókna, nawet młode, więc jeżeli nie chcemy ich w zupie, to musimy ją przetrzeć przez sito. Na koniec doprawiamy, dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową, olej, cukier, ocet i jogurt. Podpowiadamy, że zupa świetnie komponuje się ze świeżym tymiankiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej i orzechów włoskich

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej i orzechów włoskich

Jesteś na diecie i chodzi za Tobą czekolada? Szukasz deseru, który nie zaprzepaści Twoich efektów odchudzania, będzie sycący, a jednocześnie smaczny? Odpowiedzią na wszystkie te problemy będzie bezglutenowe brownie, którego głównym składnikiem jest „królowa kasz”,...

5 pomysłów na szybkie wege dania

5 pomysłów na szybkie wege dania

BUDDHA BOWL – super miska pełna zdrowia Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej 1 batat ½ szklanki posiekanych migdałów lub dyni 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura garść pomidorków koktajlowych ogórek ½ opakowania kiełków słonecznika przyprawy: sól i...

Proste, włoskie smaki w Twoim domu

Proste, włoskie smaki w Twoim domu

Smaki Włoch bardzo łatwo jest przenieść do dowolnego regionu świata – a to dlatego, że składniki używane do przygotowania potraw we włoskim stylu są bardzo proste i powszechnie dostępne. Dzisiaj proponujemy dwa iście włoskie przepisy - tradycyjną domową lasagne oraz...