Pełnoziarniste muffinki z malinami

styczeń 21, 2021 | Blog

Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.  

Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 szklankę erytrytolu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone

Jak je wykonać?

Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!

Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!

  • Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
  • Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
  • Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
  • Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.  

Lubisz słodycze, ale jesteś na diecie i boisz się, że jeden mały kęs zaprzepaści ciężko wypracowany efekt? Chcesz jeść zdrowo, a jednocześnie smacznie? Mamy dla Ciebie proste rozwiązanie – deser naładowany błonnikiem, czyli pełnoziarniste muffinki bez dodatku cukru! Dlaczego zdrowe? Bo razowe! Tradycyjną białą mąkę zastąpiliśmy wersją pełnoziarnistą. Czy wiesz dlaczego warto wybierać mąkę z pełnego przemiału? Powstaje w procesie mielenia całych ziaren, bez oczyszczania, dlatego jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B i składników mineralnych. W zdrowej i zbilansowanej diecie taka mąka to pozycja obowiązkowa.  

Do przygotowania 12 muffinek będziesz potrzebować:

  • 1 jajko
  • 1 szklankę erytrytolu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklankę mleka lub napoju roślinnego
  • 1 i ¾ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Naura
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • pół szklanki malin – możesz użyć świeże lub mrożone

Jak je wykonać?

Składniki w podanej kolejności wrzucaj do misy, cały czas miksując. Gotowe ciasto przelej do papilotek, ułożonych w formie na muffinki. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez 25 minut. To wszystko!

Dodatkowo mamy dla Was kilka zdrowych wskazówek!

  • Jeżeli jesteś na diecie niskokalorycznej, wybieraj owoce jagodowe. Porzeczki, maliny, borówki są pyszne, pełne antyoksydantów i mają niewiele kalorii.
  • Dlaczego w przepisie użyliśmy erytrytol? Pod względem kaloryczności to najlepszy zamiennik cukru. Czym jest? To substancja słodząca, która naturalnie występuje w owocach, ma 0kcal i niski, bliski zeru indeks glikemiczny.
  • Taka zdrowa babeczka może posłużyć jako drugie śniadanie dla Ciebie lub Twojej pociechy.
  • Jedna muffinka zawiera: 150 kcal czyli 2 razy mniej niż pączek, a dodatkowo ma aż 3g prozdrowotnego błonnika.  

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Domowe krakersy z mąki żytniej

Domowe krakersy z mąki żytniej

Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy,...

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Naleśniki – ulubione danie wszystkich dzieci. Sami w dzieciństwie nie potrafiliśmy się im oprzeć, szczególnie wtedy, gdy w całym domu unosił się aromat smażonych placków. Klasyczne z serem, owocowe z konfiturą – wszystkie smakowały obłędnie. Dzisiaj chcemy przekonać...

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Witaj szkoło! Dziś rozpoczynamy nowy rok szkolny i z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie. Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego lunchboxa, żeby sprawić radość dzieciakom w pierwszym dniu szkoły. Drugie śniadanie...