Pełnoziarniste drożdżówki – idealne na piknik

lipiec 15, 2021 | Blog

Piknik na trawie to idealny sposób na spędzenie słonecznego, lipcowego popołudnia. A co smakuje najlepiej na łonie natury? Zdecydowanie słodkości! Pikniki rządzą się swoimi prawami – to czas wypoczynku i beztroski, któremu towarzyszą ulubione przekąski. Pamiętaj tylko, żeby były zdrowe! Typowym piknikowym pewniakiem są drożdżówki! Oczywiście nasze będą zdrowsze, bo pełnoziarniste i bez dodatku cukru, a do tego pełne sezonowych czereśni! Drożdżówki oprócz tego, że są pyszne, są również bardzo wygodne – zjesz je bez sztućców, chwytając w rękę!

Do przygotowania pełnoziarnistego, drożdżowego ciasta, potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 Naura
  • 250 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • szczypta soli

Owocowy dodatek:

  • 300 g czereśni

Krok 1. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzej i dodaj do niego ksylitol oraz pokruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2. Jajka wraz z żółtkami zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj do nich mąkę, sól, wcześniej przygotowany zaczyn i masło. Całość wyrabiaj około 15 minut, do momentu aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do momentu aż podwoi swoją objętość.

Krok 3. Przygotuj owoce: dokładnie je umyj, a następnie wydryluj przy pomocy drylownicy lub poprzekrawaj na połówki i wyjmij z nich pestki.

Krok 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, uformuj z nich okręgi, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ułóż na każdej drożdżówce porcję czereśni. Brzegi możesz posmarować „roztrzepanym” białkiem jajka.

Krok 5. Drożdżówki piecz przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Mała podpowiedź od naszego Królika Odkrywcy: możesz uatrakcyjnić swoje drożdżówki, dodając na wierzch chrupiącą kruszonkę. Zrobisz ją, ugniatając i krusząc w dłoniach: 50 g zimnego masła, 50 g ksylitolu, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Naura. Posyp nią drożdżówki tuż przed upieczeniem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Szybka sałatka z tofu

Szybka sałatka z tofu

Szukasz smacznego i zdrowego sposobu na szybki lunch? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, wystarczy, że pod ręką masz bogate w białko tofu! Wspólnie z ulubionymi warzywami stworzy healthy bowl pełne witamin, które dostarczy Ci dawki pozytywnej energii na cały dzień....

Domowe krakersy z mąki żytniej

Domowe krakersy z mąki żytniej

Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy,...

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Naleśniki – ulubione danie wszystkich dzieci. Sami w dzieciństwie nie potrafiliśmy się im oprzeć, szczególnie wtedy, gdy w całym domu unosił się aromat smażonych placków. Klasyczne z serem, owocowe z konfiturą – wszystkie smakowały obłędnie. Dzisiaj chcemy przekonać...