Niskokaloryczny tort chia

sie 24, 2021 | Blog

Marzy Ci się wykwintny tort na ostatni weekend lata, ale nie chcesz stracić wypracowanej przez ostatnie miesiące szczupłej sylwetki? Mamy dla Ciebie doskonałe rozwiązanie – tort chia! Nasiona szałwii hiszpańskiej nie są już tylko egzotyczną ciekawostką, a stały się stałym elementem zdrowej, zrównoważonej diety każdego z nas. Nasza dzisiejsza propozycja naładowana będzie nimi po brzegi, a co najważniejsze – deser jest lekki, wegański i możesz go pałaszować bez wyrzutów sumienia!

Spód:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka suszonych daktyli

Składniki masy:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • ½ szklanki nasion chia Naura
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki agaru

Polewa: wegańska galaretka truskawkowa z agarem Naura (2 opakowania)

Krok 1. Suszone daktyle wraz z orzechami zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Całość wyłóż do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do schłodzenia.  

Krok 2. Mleko umieść w garnku i podgrzej. Następnie dodawaj pozostałe składniki masy i odstaw na 15 minut, żeby nasionka chia wchłonęły płyn. Masę wylej na spód i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia.

Krok 3. Przygotuj galaretkę według wskazówek na opakowaniu i wylej na wierzch tortu.

Zdrowa wskazówka – na wierzchu, przed wylaniem galaretki, ułóż świeże owoce! Świetnie prezentują się szczególnie te fioletowe – jeżyny i borówki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Ekspresowa zupa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa

Zimą najbardziej tęsknimy za… świeżymi, malinowymi pomidorami! Kremowa zupa na bazie aromatycznych pomidorów, to prawdziwy rarytas, a jednocześnie ukochana potrawa niejednego, małego łasucha. Co zrobić kiedy dzieciaki domagają się ulubionego dania, a obecne w sklepie...

Zawsze miękkie pierniczki

Zawsze miękkie pierniczki

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków? My również, dlatego postanowiliśmy przygotować specjalną recepturę, która sprawi, że pierniczki będą miękkie i gotowe do pałaszowania od razu po upieczeniu! W sam raz dla niecierpliwych....

Wrapy z tofu

Wrapy z tofu

Czy fast food może być zdrowy? Dziś przekonamy Cię, że tak! A to dlatego, że nie szybkość wykonania dania ma tu znaczenie, ale składniki jakich użyjesz. Fast food nie jest daniem zarezerwowanym wyłącznie dla mięsożerców! Kotleciki wegańskie, nasiona roślin...