Niskokaloryczny tort chia

sie 24, 2021 | Blog

Marzy Ci się wykwintny tort na ostatni weekend lata, ale nie chcesz stracić wypracowanej przez ostatnie miesiące szczupłej sylwetki? Mamy dla Ciebie doskonałe rozwiązanie – tort chia! Nasiona szałwii hiszpańskiej nie są już tylko egzotyczną ciekawostką, a stały się stałym elementem zdrowej, zrównoważonej diety każdego z nas. Nasza dzisiejsza propozycja naładowana będzie nimi po brzegi, a co najważniejsze – deser jest lekki, wegański i możesz go pałaszować bez wyrzutów sumienia!

Spód:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka suszonych daktyli

Składniki masy:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • ½ szklanki nasion chia Naura
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki agaru

Polewa: wegańska galaretka truskawkowa z agarem Naura (2 opakowania)

Krok 1. Suszone daktyle wraz z orzechami zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera. Całość wyłóż do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do schłodzenia.  

Krok 2. Mleko umieść w garnku i podgrzej. Następnie dodawaj pozostałe składniki masy i odstaw na 15 minut, żeby nasionka chia wchłonęły płyn. Masę wylej na spód i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia.

Krok 3. Przygotuj galaretkę według wskazówek na opakowaniu i wylej na wierzch tortu.

Zdrowa wskazówka – na wierzchu, przed wylaniem galaretki, ułóż świeże owoce! Świetnie prezentują się szczególnie te fioletowe – jeżyny i borówki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej i orzechów włoskich

Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej i orzechów włoskich

Jesteś na diecie i chodzi za Tobą czekolada? Szukasz deseru, który nie zaprzepaści Twoich efektów odchudzania, będzie sycący, a jednocześnie smaczny? Odpowiedzią na wszystkie te problemy będzie bezglutenowe brownie, którego głównym składnikiem jest „królowa kasz”,...

5 pomysłów na szybkie wege dania

5 pomysłów na szybkie wege dania

BUDDHA BOWL – super miska pełna zdrowia Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej 1 batat ½ szklanki posiekanych migdałów lub dyni 1 szklanka ekologicznej ciecierzycy z puszki Naura garść pomidorków koktajlowych ogórek ½ opakowania kiełków słonecznika przyprawy: sól i...

Proste, włoskie smaki w Twoim domu

Proste, włoskie smaki w Twoim domu

Smaki Włoch bardzo łatwo jest przenieść do dowolnego regionu świata – a to dlatego, że składniki używane do przygotowania potraw we włoskim stylu są bardzo proste i powszechnie dostępne. Dzisiaj proponujemy dwa iście włoskie przepisy - tradycyjną domową lasagne oraz...