Naturalne metody wzmacniania odporności

październik 22, 2020 | Blog

Nieustannie jesteśmy narażeni na działanie szkodliwych mikroorganizmów, które znajdują się w otaczającym nas świecie. Fruwają w powietrzu, są na naszej skórze i mogą występować w żywności. O tym, czy wspomniane organizmy wywołają u nas stan zapalny, decyduje w dużej mierze integralność mechanizmów obronnych naszego organizmu, czyli układ odpornościowy. Czy mamy realny wpływ na nasz układ immunologiczny? Czy to co jemy może wzmocnić obronę przed chorobotwórczymi mikroorganizmami? Okazuje się, że tak!

Kiedy nasz układ odpornościowy działa prawidłowo, nawet tego nie zauważamy. Niestety, jeżeli jest niedostatecznie aktywny, jesteśmy bardziej narażeni na infekcje i inne schorzenia. Układ odpornościowy to interaktywna sieć narządów i białych krwinek, które chronią nasz organizm. Neutralizuje i usuwa patogeny, takie jak bakterie, wirusy, pasożyty lub grzyby. Rozpoznaje i niszczy szkodliwe substancje ze środowiska oraz walczy z własnymi komórkami organizmu, które uległy zmianom spowodowanym chorobą.

Jeśli chcesz wzmocnić układ odpornościowy to pamiętaj, że ciężko będzie tego dokonać w ciągu jednej nocy. To kwestia wzmocnienia odpowiedzi immunologicznej poprzez zmianę stylu życia. Układ odpornościowy funkcjonuje właściwie tylko i wyłącznie przy dobrze zbilansowanej diecie, bogatej w bioaktywne składniki odżywcze. Naturalne antidotum na przeziębienie znajdziesz w owocach i ziołach. Zobaczcie najlepsze „boostery immunologiczne”:

  • Witamina D – Odgrywa ona ważną rolę w odpowiedzi wrodzonej organizmu ze względu na obecność jej receptorów na licznych komórkach odpornościowych, takich jak limfocyty T i B oraz na komórkach prezentujących antygen. Obecnie dietetycy zalecają suplementację tej witaminy przez cały rok w ilości 800-2000IU/dobę.
  • Sok z aceroli – bogaty w witaminę C, która zwiększa aktywność komórek układu odpornościowego. Witaminę C w dużej ilości znajdziesz także w owocach, szczególnie jagodowych, cytrusach, a także warzywach, między innymi w papryce, pietruszce i pomidorach.
  • Imbir – obecne w nim substancje aktywne – gingerol i zinferon mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
  • Napar z czystka – doskonale źródło polifenoli. Neutralizacja wolnych rodników przez antyoksydanty powoduje, że organizm jest silny oraz stanowi barierę chroniącą nas przed wszelkiego rodzaju infekcjami i zakażeniami.
  • Fermentowane soki z warzyw – np. sok z ogórków kiszonych. Bakterie probiotyczne zawarte w kiszonkach mają ogromny wpływ na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego, która stanowi barierę przed patogenami.
  • Sen i wypoczynek – przemęczony organizm jest podatniejszy na infekcję. Dlatego nie powinieneś zarywać nocy. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Odporność organizmu osłabia również stres i życie w ciągłym napięciu.

Bibliografia:

  • Hachimura S., Totsuka M., Hosono A. Immunomodulation by food: impact on gut immunity and immune cell function. Biosci Biotechnol Biochem. 2018 Apr;82(4):584-599.
  • Prietl B i wsp. Vitamin D and immune function Nutrients. 2013 Jul 5;5(7):2502-21.
  • La Fata G., Weber P. Mohajeri H. Probiotics and the Gut Immune System: Indirect Regulation. Probiotics Antimicrob Proteins 2018 Mar;10(1):11-21.
  • Kolodziejczyk A.A., Zheng D., Elinav E. Diet-microbiota interactions and personalized nutrition. Nat Rev Microbiol. 2019 Dec;17(12):742-753.
  • Carr C.A., Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Domowe krakersy z mąki żytniej

Domowe krakersy z mąki żytniej

Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy,...

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Naleśniki – ulubione danie wszystkich dzieci. Sami w dzieciństwie nie potrafiliśmy się im oprzeć, szczególnie wtedy, gdy w całym domu unosił się aromat smażonych placków. Klasyczne z serem, owocowe z konfiturą – wszystkie smakowały obłędnie. Dzisiaj chcemy przekonać...

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Witaj szkoło! Dziś rozpoczynamy nowy rok szkolny i z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie. Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego lunchboxa, żeby sprawić radość dzieciakom w pierwszym dniu szkoły. Drugie śniadanie...