Kotleciki z kaszy jaglanej

mar 31, 2022 | Blog

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także pozycje w menu restauracji oznaczone zielonym listkiem. Coraz częściej też samodzielnie w domu przygotowujemy kotlety z kasz, strączków i warzyw. Podniesiemy walory prozdrowotne posiłku jeśli kotlety upieczemy, zamiast ich smażyć. Zachęcamy do wypróbowania obiadowego przepisu na kotleciki z kaszy jaglanej.

Składniki (3 porcje po 4 kotleciki):

  • 1 szklanka bio kaszy jaglanej Naura
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula szalotka
  • 5 garści świeżego szpinaku baby
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego sera grana padano
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • dowolne nasiona lub pestki, np. słonecznik, sezam

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę przelać na sicie wrzątkiem, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić ½ łyżeczki soli – zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę przykryć pokrywką i gotować do momentu w którym kasza wchłonie cały płyn – ok. 15-20 minut. Zdjąć z palnika i postawić przykryte jeszcze 10 minut, a następnie przełożyć do dużej miski. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać drobno posiekaną szalotkę i smażyć około 3 minut aż się zeszkli. Następnie dodać szpinak, startą na grubych oczkach tarki marchewkę i całość smażyć około 2 minut do momentu kiedy szpinak zwiędnie. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę curry, ½ łyżeczki soli i pieprz, całość wymieszać, a następnie przenieść do miski z kaszą jaglaną. Dodać jogurt, jajko, parmezan i drobno posiekaną pietruszkę – dobrze wymieszać wszystkie składniki. Formować za pomocą rąk okrągłe kotleciki i obtaczać je w nasionach. Wykładać na blachę zachowując odstępy. Aby kotleciki wyszły równe, można w tym celu użyć miarki kuchennej. Przed pieczeniem kotleciki posmarować pozostałą oliwą i piec przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Wskazówka żywieniowa!

Jeśli wolisz pikantne smaki, dodaj do masy z kaszą jaglaną posiekaną papryczkę chili. Nasz chrupiący tip – na koniec posyp kotleciki sezamem!

0 komentarzy

Pozostałe wpisy z bloga

Ciasteczka jęczmienne  do szkolnego lunchboxa

Ciasteczka jęczmienne do szkolnego lunchboxa

Czy chcemy, czy nie wrzesień zapukał do naszych drzwi a wraz z nim nowy rok szkolny. Widzimy jeden plus tej całej sytuacji - z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie.na lepsze! Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego...

Wakacyjny deser bez curku

Wakacyjny deser bez curku

Kto nie kocha drożdżowego ciasta? My znamy samych jego zwolenników i myślimy że również wśród naszych czytelników tacy się znajdą. Aby deser ze spokojnym sumieniem móc wkomponować w jadłospis, przygotujemy go w wersji bez cukru i wegańskiej. Uprzedzamy wszystkich...

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy chłodnik świata!

Najszybszy sposób na super smaczny i super szybki chłodnik na bazie naszego soku z buraka. Do przygotowania potrzebujesz: 2 pęczki rzodkiewek 1 duży ogórek szklarniowy 1 awokado 1 ząbek czosnku kilka gałązek kopru pół pęczka szczypiorku 1 litr jogurtu naturalnego 1...