Jak rozpoznać certyfikowane produkty ekologiczne na półce?

lis 12, 2020 | Blog

Żyjemy w czasach, w których półki sklepowe wręcz uginają się od żywności. Bardzo cieszy nas ten fakt i możliwość wyboru spośród tak licznego asortymentu. Musimy mieć jednak na uwadze jedną kwestię – skład produktu. Niestety znaczna część dostępnej na rynku żywności może niechlubnie pochwalić się prawdziwą tablicą Mendelejewa w składzie.

Na szczęście dzięki popularyzacji zdrowego stylu życia coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy. Poszukujemy produktów w 100% naturalnych, takich które mogą wywierać korzystny wpływ na nasze zdrowie. To wszystko spowodowało, że wracamy do  tego co naturalne, a najbardziej pożądanymi produktami stały się towary ekologiczne. Obecność certyfikatu na etykiecie daje nam pewność, że mamy do czynienia ze zdrowym produktem.

Jak wygląda certyfikat żywności ekologicznej?

Certyfikat gospodarstwa ekologicznego to oznaczenie, które uzyskać musi każdy, kto chce oznaczyć swoje produkty jako produkty ekologiczne. Taki znak jest dowodem na to, że produkt spełnia normy Unii Europejskiej. „Euroliść” przedstawia dwanaście gwiazdek Unii Europejskiej ułożone w kształcie liścia na zielonym tle. Symbol ekologiczny zawiera dwa wyraźne przesłania: Natura i Europa.

„Euroliść” daje nam, jako konsumentom pewność, że produkt nie jest szkodliwy dla zdrowia i środowiska naturalnego. Produkt z trym oznaczeniem pozbawiony jest konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Produkcja żywności w gospodarstwie ekologicznym odbywa się w sposób naturalny, bez użycia szkodliwych nawozów sztucznych i chemicznych pestycydów. Istotną kwestią jest również to, że produkty powstałe w ten sposób są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Ekspresowa zupa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa

Zimą najbardziej tęsknimy za… świeżymi, malinowymi pomidorami! Kremowa zupa na bazie aromatycznych pomidorów, to prawdziwy rarytas, a jednocześnie ukochana potrawa niejednego, małego łasucha. Co zrobić kiedy dzieciaki domagają się ulubionego dania, a obecne w sklepie...

Zawsze miękkie pierniczki

Zawsze miękkie pierniczki

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków? My również, dlatego postanowiliśmy przygotować specjalną recepturę, która sprawi, że pierniczki będą miękkie i gotowe do pałaszowania od razu po upieczeniu! W sam raz dla niecierpliwych....

Wrapy z tofu

Wrapy z tofu

Czy fast food może być zdrowy? Dziś przekonamy Cię, że tak! A to dlatego, że nie szybkość wykonania dania ma tu znaczenie, ale składniki jakich użyjesz. Fast food nie jest daniem zarezerwowanym wyłącznie dla mięsożerców! Kotleciki wegańskie, nasiona roślin...