Jak rozpoznać certyfikowane produkty ekologiczne na półce?

Lis 12, 2020 | Blog

Żyjemy w czasach, w których półki sklepowe wręcz uginają się od żywności. Bardzo cieszy nas ten fakt i możliwość wyboru spośród tak licznego asortymentu. Musimy mieć jednak na uwadze jedną kwestię – skład produktu. Niestety znaczna część dostępnej na rynku żywności może niechlubnie pochwalić się prawdziwą tablicą Mendelejewa w składzie.

Na szczęście dzięki popularyzacji zdrowego stylu życia coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy. Poszukujemy produktów w 100% naturalnych, takich które mogą wywierać korzystny wpływ na nasze zdrowie. To wszystko spowodowało, że wracamy do  tego co naturalne, a najbardziej pożądanymi produktami stały się towary ekologiczne. Obecność certyfikatu na etykiecie daje nam pewność, że mamy do czynienia ze zdrowym produktem.

Jak wygląda certyfikat żywności ekologicznej?

Certyfikat gospodarstwa ekologicznego to oznaczenie, które uzyskać musi każdy, kto chce oznaczyć swoje produkty jako produkty ekologiczne. Taki znak jest dowodem na to, że produkt spełnia normy Unii Europejskiej. „Euroliść” przedstawia dwanaście gwiazdek Unii Europejskiej ułożone w kształcie liścia na zielonym tle. Symbol ekologiczny zawiera dwa wyraźne przesłania: Natura i Europa.

„Euroliść” daje nam, jako konsumentom pewność, że produkt nie jest szkodliwy dla zdrowia i środowiska naturalnego. Produkt z trym oznaczeniem pozbawiony jest konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Produkcja żywności w gospodarstwie ekologicznym odbywa się w sposób naturalny, bez użycia szkodliwych nawozów sztucznych i chemicznych pestycydów. Istotną kwestią jest również to, że produkty powstałe w ten sposób są wyjątkowo bogate w składniki odżywcze.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pozostałe wpisy z bloga

3 sposoby na wykorzystanie strączków

3 sposoby na wykorzystanie strączków

Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla...

Domowe batony bez cukru!

Domowe batony bez cukru!

Dziś święto najmłodszych łasuchów, czyli Dzień Dziecka! W ramach prezentu zorganizujcie dzieciakom wesołą, pełną przygód wycieczkę za miasto. A co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, pyszne i ekstra chrupkie domowe batony! Zrobisz je w...

3 sposoby na owocowe lemoniady

3 sposoby na owocowe lemoniady

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, a to oznacza jedno – pora przypomnieć sobie o lemoniadzie! Nic tak nie orzeźwia jak domowa lemoniada! Słodka, kwaśna, owocowa i koniecznie z dużą ilością lodu. Lemoniada to prawdziwy must have tego lata, ale w nowej...