Domowe krakersy z mąki żytniej

wrz 22, 2021 | Blog

Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy, to nie może zabraknąć Wam przekąsek do pochrupania! Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie, które niewielkim nakładem pracy przygotujesz sam w domowym zaciszu. Z pewnością wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w kuchennej szafce.

Do przygotowania pełnoziarnistych krakersów, potrzebne Ci będą:

  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ sody

Niezbędne będą również ziarna do posypania ciasta: sezam, słonecznik, nasiona dyni.

Krok 1. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.

Krok 2. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i zacznij wycinać małe kwadraty lub prostokąty.

Krok 3. Krakersy ułóż na formie, wyłożonej papierem do pieczenia i posyp ziarnami. Przekąski piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut – do momentu aż będą złociste.

Zdrowa wskazówka:

Wypróbuj krakersy w towarzystwie naszych warzywnych past. W tym duecie chrupkie przekąski prezentują się zdecydowanie najlepiej!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Pozostałe wpisy z bloga

Wiosenne koktajle

Wiosenne koktajle

Z czym kojarzy Ci się wiosna? Zapewne z piękną pogodą, soczyście zieloną trawą i kolorowymi koktajlami pełnymi owoców! Owoce to najlepsze źródło witaminy C, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu w skórze...

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Tradycyjna sałatka w wege wersji

Nasza najlepsza, tradycyjna sałatka warzywna – nieodzowny element wszystkich świąt przygotowany z myślą o zwolennikach diety roślinnej. Wszystko co musimy zrobić, to zamienić majonez na wegański a jajka zastąpić kolejnym, zdrowym warzywem. Składniki na dużą miskę: 4...

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotlety najczęściej kojarzą się nam z mięsem, panierowaniem i smażeniem. Ale wcale nie musi tak być! Kuchnia roślinna na dobre zagościła się na talerzach Polaków. Świadczy o tym coraz szerszy asortyment produktów wegańskich i wegetariańskich w sklepach, a także...