Domowe batony bez cukru!

Cze 1, 2021 | Blog

Dziś święto najmłodszych łasuchów, czyli Dzień Dziecka! W ramach prezentu zorganizujcie dzieciakom wesołą, pełną przygód wycieczkę za miasto. A co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, pyszne i ekstra chrupkie domowe batony! Zrobisz je w mgnieniu oka, na bazie bardzo zdrowych płatków owsianych. Dodatkowym atutem naszych batonów jest to, że nie dodaliśmy do nich grama cukru. Słodyczy nadają im wyłącznie „naturalne słodycze”, czyli suszone owoce!

Składniki potrzebne do wykonania około 10 batonów:

  • 2 szklanki ekologicznych płatków owsianych górskich Naura
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 4 daktyle drobno posiekane
  • 4 łyżki żurawiny
  • 6 moreli posiekanych w kostkę
  • 4 łyżki masła orzechowego  

W kilku prostych krokach wykonasz pełnoziarnisty, zdrowy deser!

Krok 1. Na patelni podpraż płatki owsiane do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec dodaj sezam, pestki i płatki migdałów i podsmaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 2. Do płatków z orzechami dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, tak by składniki połączyły się ze sobą.

Krok 3. Całość przełóż do płaskiej formy, najlepiej kwadratowej. Przed włożeniem do piekarnika całość dokładnie ugnieć.

Krok 4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 175°C do momentu aż wierzch batoników lekko się przyrumieni.

Krok 5. Ciasto ostudź, a następnie pokrój na podłużne batoniki.

Życzymy wesołych i oczywiście smacznych przygód!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pozostałe wpisy z bloga

3 sposoby na wykorzystanie strączków

3 sposoby na wykorzystanie strączków

Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla...

3 sposoby na owocowe lemoniady

3 sposoby na owocowe lemoniady

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, a to oznacza jedno – pora przypomnieć sobie o lemoniadzie! Nic tak nie orzeźwia jak domowa lemoniada! Słodka, kwaśna, owocowa i koniecznie z dużą ilością lodu. Lemoniada to prawdziwy must have tego lata, ale w nowej...

Wegańskie burgery z marchewki

Wegańskie burgery z marchewki

Czy Ty i Twoja rodzina jecie wystarczająco dużo warzyw? Według polskich rekomendacji powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Zdając sobie sprawę jak ważne są warzywa dla naszego zdrowia, staramy się dorzucać je dosłownie wszędzie i pod każdą...