Domowa tortilla na dwa sposoby

kwiecień 12, 2021 | Blog

Tortilla to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Przybiera kształt płaskiego, okrągłego placka i powstaje na bazie mąki kukurydzianej lub pszennej. W Ameryce Południowej tortille stosowane są powszechnie jako pieczywo, a także stanowią wyśmienity dodatek do tradycyjnych potraw. W Polsce zdobyły popularność jako sakiewki, które można nadziewać przeróżnymi dodatkami. Niestety gotowe placki, jakie możemy znaleźć w naszych sklepach, często naładowane są niezdrowymi dodatkami do żywności. Dziś pokażemy Ci jak wykonać tortille samodzielnie, w domowym zaciszu, a także podpowiemy jak je podać, żeby smakowały najlepiej!

Składniki potrzebne do wykonania placków:

  • 2 szklanki mąki pszennej – możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli

Z podanej ilości składników upieczesz aż 12 tortilli.

W miseczce umieść mąkę, sól, oliwę, wlej gorącą wodę i od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, do momentu aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych kawałków. Powstałe kawałki trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w ściereczce namoczonej w wodzie, tak żeby ciasto nie wyschło. Rozwałkowane placki smaż na mocno nagrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia się ciasta (około 20 s z każdej strony). 

Takie tortille możesz wykorzystać na milion różnych sposobów. My polecamy Ci nasze sprawdzone miksy. Propozycje są w 100 % wegańskie, zdrowe, a co najważniejsze – bardzo pyszne!

1 sposób podania:

  • pieczony batat
  • czerwona fasolka
  • awokado
  • jogurt grecki
  • czarny pieprz

2 sposób podania:

  • purée z batata – możesz użyć pasty z batata z rozmarynem Naura
  • pomidor
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • kiełki

Sam widzisz jakie proste jest wykonanie naszych tortilli. Raz zrobione zagoszczą w Twoim menu na długo! 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Domowe krakersy z mąki żytniej

Domowe krakersy z mąki żytniej

Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy,...

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Naleśniki – ulubione danie wszystkich dzieci. Sami w dzieciństwie nie potrafiliśmy się im oprzeć, szczególnie wtedy, gdy w całym domu unosił się aromat smażonych placków. Klasyczne z serem, owocowe z konfiturą – wszystkie smakowały obłędnie. Dzisiaj chcemy przekonać...

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Witaj szkoło! Dziś rozpoczynamy nowy rok szkolny i z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie. Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego lunchboxa, żeby sprawić radość dzieciakom w pierwszym dniu szkoły. Drugie śniadanie...