Tortilla to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Przybiera kształt płaskiego, okrągłego placka i powstaje na bazie mąki kukurydzianej lub pszennej. W Ameryce Południowej tortille stosowane są powszechnie jako pieczywo, a także stanowią wyśmienity dodatek do tradycyjnych potraw. W Polsce zdobyły popularność jako sakiewki, które można nadziewać przeróżnymi dodatkami. Niestety gotowe placki, jakie możemy znaleźć w naszych sklepach, często naładowane są niezdrowymi dodatkami do żywności. Dziś pokażemy Ci jak wykonać tortille samodzielnie, w domowym zaciszu, a także podpowiemy jak je podać, żeby smakowały najlepiej!
Składniki potrzebne do wykonania placków:
- 2 szklanki mąki pszennej – możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
Z podanej ilości składników upieczesz aż 12 tortilli.
W miseczce umieść mąkę, sól, oliwę, wlej gorącą wodę i od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, do momentu aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych kawałków. Powstałe kawałki trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w ściereczce namoczonej w wodzie, tak żeby ciasto nie wyschło. Rozwałkowane placki smaż na mocno nagrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia się ciasta (około 20 s z każdej strony).
Takie tortille możesz wykorzystać na milion różnych sposobów. My polecamy Ci nasze sprawdzone miksy. Propozycje są w 100 % wegańskie, zdrowe, a co najważniejsze – bardzo pyszne!
1 sposób podania:
- pieczony batat
- czerwona fasolka
- awokado
- jogurt grecki
- czarny pieprz
2 sposób podania:
- purée z batata – możesz użyć pasty z batata z rozmarynem Naura
- pomidor
- rzodkiewka
- ogórek
- kiełki
Sam widzisz jakie proste jest wykonanie naszych tortilli. Raz zrobione zagoszczą w Twoim menu na długo!
0 komentarzy