Domowa tortilla na dwa sposoby

Kwi 12, 2021 | Blog

Tortilla to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni meksykańskiej. Przybiera kształt płaskiego, okrągłego placka i powstaje na bazie mąki kukurydzianej lub pszennej. W Ameryce Południowej tortille stosowane są powszechnie jako pieczywo, a także stanowią wyśmienity dodatek do tradycyjnych potraw. W Polsce zdobyły popularność jako sakiewki, które można nadziewać przeróżnymi dodatkami. Niestety gotowe placki, jakie możemy znaleźć w naszych sklepach, często naładowane są niezdrowymi dodatkami do żywności. Dziś pokażemy Ci jak wykonać tortille samodzielnie, w domowym zaciszu, a także podpowiemy jak je podać, żeby smakowały najlepiej!

Składniki potrzebne do wykonania placków:

  • 2 szklanki mąki pszennej – możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli

Z podanej ilości składników upieczesz aż 12 tortilli.

W miseczce umieść mąkę, sól, oliwę, wlej gorącą wodę i od razu zamieszaj całość łyżką. Po chwili możesz już zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, do momentu aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 12 równych kawałków. Powstałe kawałki trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w ściereczce namoczonej w wodzie, tak żeby ciasto nie wyschło. Rozwałkowane placki smaż na mocno nagrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia się ciasta (około 20 s z każdej strony). 

Takie tortille możesz wykorzystać na milion różnych sposobów. My polecamy Ci nasze sprawdzone miksy. Propozycje są w 100 % wegańskie, zdrowe, a co najważniejsze – bardzo pyszne!

1 sposób podania:

  • pieczony batat
  • czerwona fasolka
  • awokado
  • jogurt grecki
  • czarny pieprz

2 sposób podania:

  • purée z batata – możesz użyć pasty z batata z rozmarynem Naura
  • pomidor
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • kiełki

Sam widzisz jakie proste jest wykonanie naszych tortilli. Raz zrobione zagoszczą w Twoim menu na długo! 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pozostałe wpisy z bloga

3 sposoby na wykorzystanie strączków

3 sposoby na wykorzystanie strączków

Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla...

Domowe batony bez cukru!

Domowe batony bez cukru!

Dziś święto najmłodszych łasuchów, czyli Dzień Dziecka! W ramach prezentu zorganizujcie dzieciakom wesołą, pełną przygód wycieczkę za miasto. A co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, pyszne i ekstra chrupkie domowe batony! Zrobisz je w...

3 sposoby na owocowe lemoniady

3 sposoby na owocowe lemoniady

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, a to oznacza jedno – pora przypomnieć sobie o lemoniadzie! Nic tak nie orzeźwia jak domowa lemoniada! Słodka, kwaśna, owocowa i koniecznie z dużą ilością lodu. Lemoniada to prawdziwy must have tego lata, ale w nowej...