Deser z galaretką na dwa sposoby

kwiecień 8, 2021 | Blog

Galaretka niewątpliwie kojarzy się nam wszystkim z dzieciństwem. Pokrojona w kostkę i podana z bitą śmietaną stanowiła ulubiony deser niejednego z nas. Chcemy odmienić oblicze dawnej galaretki i podać ją w nieco innej postaci. Mamy dla Was dwie propozycje na deser z galaretką w roli głównej. Musimy zaznaczyć, że galaretki Naury są w całości roślinne, gdyż powstają na bazie agaru – substancji pochodzącej z morskich glonów. Nie tylko galaretka, ale i proponowane przez nas desery są w całości wegańskie!

Pudding jaglany z galaretką cytrynową

Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować:

  • 2 galaretki cytrynowe Naura
  • 100g kaszy jaglanej
  • 200g mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wylej do 4 małych pucharków. Odstaw do stężenia. Kaszę ugotuj i dodaj do niej mleko kokosowe oraz ksylitol. Masę zmiksuj i wyłóż na galaretkę. Deser możesz udekorować spienionym mlekiem kokosowym i cząstkami cytryny.

Wegańska panna cotta z truskawkami

Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:

  • 1 opakowania galaretki truskawkowej Naura
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 3 łyżeczki agaru
  • Pół szklanki posiekanych truskawek

Pierwszym krokiem będzie wykonanie panna cotty! Mleko przelej do małego garnuszka, dodaj erytrytol oraz wanilię i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj agar i gotuj, aż cały się rozpuści. Gotowy, jeszcze ciepły krem wlej do naczynia i odstaw do stężenia. Jeżeli chcesz uzyskać charakterystyczny kształt deseru, taki jak na zdjęciu – ustaw szklanki pod kątem. Możesz w tym celu użyć formy do muffinek. Pora na galaretkę. Wykonaj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko schłodzoną wylej na gotową panna cottę. Możesz powtórzyć sztuczkę z formą do muffinek. Gotowy deser udekoruj truskawkami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Domowe krakersy z mąki żytniej

Domowe krakersy z mąki żytniej

Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy,...

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Naleśniki – ulubione danie wszystkich dzieci. Sami w dzieciństwie nie potrafiliśmy się im oprzeć, szczególnie wtedy, gdy w całym domu unosił się aromat smażonych placków. Klasyczne z serem, owocowe z konfiturą – wszystkie smakowały obłędnie. Dzisiaj chcemy przekonać...

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Witaj szkoło! Dziś rozpoczynamy nowy rok szkolny i z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie. Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego lunchboxa, żeby sprawić radość dzieciakom w pierwszym dniu szkoły. Drugie śniadanie...