Deser z galaretką na dwa sposoby

Kwi 8, 2021 | Blog

Galaretka niewątpliwie kojarzy się nam wszystkim z dzieciństwem. Pokrojona w kostkę i podana z bitą śmietaną stanowiła ulubiony deser niejednego z nas. Chcemy odmienić oblicze dawnej galaretki i podać ją w nieco innej postaci. Mamy dla Was dwie propozycje na deser z galaretką w roli głównej. Musimy zaznaczyć, że galaretki Naury są w całości roślinne, gdyż powstają na bazie agaru – substancji pochodzącej z morskich glonów. Nie tylko galaretka, ale i proponowane przez nas desery są w całości wegańskie!

Pudding jaglany z galaretką cytrynową

Do przygotowania tego deseru będziesz potrzebować:

  • 2 galaretki cytrynowe Naura
  • 100g kaszy jaglanej
  • 200g mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i wylej do 4 małych pucharków. Odstaw do stężenia. Kaszę ugotuj i dodaj do niej mleko kokosowe oraz ksylitol. Masę zmiksuj i wyłóż na galaretkę. Deser możesz udekorować spienionym mlekiem kokosowym i cząstkami cytryny.

Wegańska panna cotta z truskawkami

Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:

  • 1 opakowania galaretki truskawkowej Naura
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 3 łyżeczki agaru
  • Pół szklanki posiekanych truskawek

Pierwszym krokiem będzie wykonanie panna cotty! Mleko przelej do małego garnuszka, dodaj erytrytol oraz wanilię i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj agar i gotuj, aż cały się rozpuści. Gotowy, jeszcze ciepły krem wlej do naczynia i odstaw do stężenia. Jeżeli chcesz uzyskać charakterystyczny kształt deseru, taki jak na zdjęciu – ustaw szklanki pod kątem. Możesz w tym celu użyć formy do muffinek. Pora na galaretkę. Wykonaj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu i lekko schłodzoną wylej na gotową panna cottę. Możesz powtórzyć sztuczkę z formą do muffinek. Gotowy deser udekoruj truskawkami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pozostałe wpisy z bloga

3 sposoby na wykorzystanie strączków

3 sposoby na wykorzystanie strączków

Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla...

Domowe batony bez cukru!

Domowe batony bez cukru!

Dziś święto najmłodszych łasuchów, czyli Dzień Dziecka! W ramach prezentu zorganizujcie dzieciakom wesołą, pełną przygód wycieczkę za miasto. A co najlepiej zapakować na letnią wycieczkę? Oczywiście słodkie, pyszne i ekstra chrupkie domowe batony! Zrobisz je w...

3 sposoby na owocowe lemoniady

3 sposoby na owocowe lemoniady

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, a to oznacza jedno – pora przypomnieć sobie o lemoniadzie! Nic tak nie orzeźwia jak domowa lemoniada! Słodka, kwaśna, owocowa i koniecznie z dużą ilością lodu. Lemoniada to prawdziwy must have tego lata, ale w nowej...