Czym jest agar?

lt. 25, 2021 | Blog

W dzieciństwie uwielbiałeś galaretki, a teraz musiałeś z nich zrezygnować, bo zostałeś weganinem? Tęsknisz za tym smakiem i szukasz odpowiedniej roślinnej alternatywy? Mamy dla Ciebie pewne rozwiązanie – wprowadź do diety AGAR! Jest w 100 % wegański, wszechstronny i pełen korzyści zdrowotnych, a co najważniejsze – to pierwszy i jedyny roślinny zamiennik żelatyny.

Czym właściwie jest agar?

Agar agar, zwany najczęściej po prostu agarem, to substancja otrzymywana z czerwonych wodorostów. Najczęściej występuje w postaci proszku, ale można go też spotkać w płatkach. Wymieszany z płynem, żeluje i zagęszcza, co znalazło zastosowanie w produkcji roślinnych galaretek, puddingów i deserów. Oprócz korzyści kulinarnych agar jest również pełen korzyści odżywczych. Ma bardzo mało kalorii i jest bogaty w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Agar to najlepsza wegańska alternatywa dla żelatyny, nie ma smaku, zapachu i jest łatwy w wykorzystaniu. Wszechobecna żelatyna jest wytwarzana przez gotowanie skóry, kości i tkanek zwierząt, co sprawia, że ​​jest nieodpowiednia dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.

Jak stosować agar?

Agar agar jest dostępny w postaci płatków, proszku lub kostek, w zależności od preferencji. Proszek agarowy jest najłatwiejszy w użyciu. Można go zastąpić żelatyną w stosunku 1: 1, a następnie zmieszać z płynem w celu uzyskania żelu. Podczas mieszania z płynem użyj trzepaczki, aby dobrze się rozpuścił. Następnie doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając, aż agar całkowicie się rozpuści. Następnie należy go przelać do pojemnika lub formy i odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej. Z reguły na każdą filiżankę płynu należy użyć około jednej łyżeczki agaru w proszku. Ilość produktu potrzebna do wytworzenia galaretki zależy od siły żelującej agaru i z reguły taka informacja oraz zastosowanie podane są na opakowaniu.

W rzeczywistości agar może być użyty do przygotowania wszystkiego, od wegańskich żelków po puddingi i panna cottę. Świetnie sprawdza się jako składnik kremów, zagęszczacz do zup i baza owocowych galaretek – w ten sposób agar jest najczęściej wykorzystywany. W ofercie Naury znajdują się dwa przepyszne smaki galaretek, przygotowanych właśnie na bazie słynnego agaru.

Bibliografia:

Wei-Kang Lee i wsp. Biosynthesis of agar in red seaweeds: A review. Carbohydrate polymers. 2017. 164:23-30.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Domowe krakersy z mąki żytniej

Domowe krakersy z mąki żytniej

Szukasz szybkiej, smacznej, a dodatkowo zdrowej przekąski, którą możesz poczęstować znajomych? Jesienne wieczory to idealna pora, by nadrobić towarzyskie zaległości. Niezależnie od tego czy wraz ze znajomymi planujecie seans filmowy, planszówki czy zwykłe pogaduchy,...

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Pełnoziarniste naleśniki z wegańskim tatarem

Naleśniki – ulubione danie wszystkich dzieci. Sami w dzieciństwie nie potrafiliśmy się im oprzeć, szczególnie wtedy, gdy w całym domu unosił się aromat smażonych placków. Klasyczne z serem, owocowe z konfiturą – wszystkie smakowały obłędnie. Dzisiaj chcemy przekonać...

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

Witaj szkoło! Dziś rozpoczynamy nowy rok szkolny i z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie. Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego lunchboxa, żeby sprawić radość dzieciakom w pierwszym dniu szkoły. Drugie śniadanie...