Ciasteczka z kaszy jaglanej

sie 10, 2021 | Blog

Kasza jaglana nie bez przyczyny jest nazywana królową kasz. Gdy się tylko pojawiła, szturmem podbiła polskie stoły i nasze serca! Wszystko dlatego, że jest pyszna, bardzo zdrowa i niesamowicie wszechstronna. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu. Jest też najlepszą bazą roślinnych burgerów, smacznym komponentem sałatek, a bazująca na niej jaglanka to już śniadaniowy klasyk, który kochają wszystkie zdrowe łasuchy. A co powiesz na kaszę jaglaną w formie kruchych ciasteczek?

Wiemy, że to dość nietypowe zastosowanie, ale przekonamy Cię, że proso w tej wersji smakuje najlepiej! Takie ciasteczka to też dobry sposób na wykorzystanie resztek kaszy z poprzedniego dnia. Pozwoli nam to wspólnie wspierać trend niemarnowania żywności – jednego z filarów ekologicznego podejścia do życia, któremu tak mocno się oddajemy. 

Składniki potrzebne do upieczenia ciasteczek dla całej zdrowej rodziny:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Naura
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • ¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Krok 1. Wiórki zmiksuj za pomocą blendera na mąkę. Nie musi to być puder, ale rozdrobnione lepiej połączą się z pozostałymi składnikami.

Krok 2. Rozdrobnione orzechy połącz z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj.

Krok 3. Z powstałej masy, lekko wilgotnymi dłońmi ulep kuleczki. Lekko spłaszczone ułóż na formie, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.

Krok. 4. Ciasteczka piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Zdrowa wskazówka!

Do ciasta możesz dodać odrobinę soku z buraka! Ciasteczka przybiorą barwę różową i będą jeszcze bardziej odżywcze.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Ekspresowa zupa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa

Zimą najbardziej tęsknimy za… świeżymi, malinowymi pomidorami! Kremowa zupa na bazie aromatycznych pomidorów, to prawdziwy rarytas, a jednocześnie ukochana potrawa niejednego, małego łasucha. Co zrobić kiedy dzieciaki domagają się ulubionego dania, a obecne w sklepie...

Zawsze miękkie pierniczki

Zawsze miękkie pierniczki

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków? My również, dlatego postanowiliśmy przygotować specjalną recepturę, która sprawi, że pierniczki będą miękkie i gotowe do pałaszowania od razu po upieczeniu! W sam raz dla niecierpliwych....

Wrapy z tofu

Wrapy z tofu

Czy fast food może być zdrowy? Dziś przekonamy Cię, że tak! A to dlatego, że nie szybkość wykonania dania ma tu znaczenie, ale składniki jakich użyjesz. Fast food nie jest daniem zarezerwowanym wyłącznie dla mięsożerców! Kotleciki wegańskie, nasiona roślin...