Ciasteczka jęczmienne na pierwszy dzień szkoły

wrz 1, 2021 | Blog

Witaj szkoło! Dziś rozpoczynamy nowy rok szkolny i z pewnością nasze wakacyjne nawyki żywieniowe ulegną zmianie. Na całym świecie mamy zastanawiają się: co takiego wrzucić do szkolnego lunchboxa, żeby sprawić radość dzieciakom w pierwszym dniu szkoły.

Drugie śniadanie powinno być zbilansowane, pełne warzyw, owoców i pełnowartościowego białka. Nie może w nim zabraknąć również czegoś na poprawę humoru, czyli deseru! Mamy dla Ciebie smakołyk, który będzie zarówno pyszny, jak i zdrowy. Przedstawiamy bogate w błonnik ciastka jęczmienne!

Do przygotowania ciasteczek potrzebne Ci będą:

  • 2 szklanki płatków jęczmiennych Naura
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody

Krok 1. Masło zmiksuj z ksylitolem na puszystą masę, a następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Krok 2. Z powstałej masy ulep niewielkie kuleczki, wyłóż je na formę, pokrytą papierem do pieczenia i lekko spłaszcz.

Krok 3. Ciasteczka piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Ekspresowa zupa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa

Zimą najbardziej tęsknimy za… świeżymi, malinowymi pomidorami! Kremowa zupa na bazie aromatycznych pomidorów, to prawdziwy rarytas, a jednocześnie ukochana potrawa niejednego, małego łasucha. Co zrobić kiedy dzieciaki domagają się ulubionego dania, a obecne w sklepie...

Zawsze miękkie pierniczki

Zawsze miękkie pierniczki

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków? My również, dlatego postanowiliśmy przygotować specjalną recepturę, która sprawi, że pierniczki będą miękkie i gotowe do pałaszowania od razu po upieczeniu! W sam raz dla niecierpliwych....

Wrapy z tofu

Wrapy z tofu

Czy fast food może być zdrowy? Dziś przekonamy Cię, że tak! A to dlatego, że nie szybkość wykonania dania ma tu znaczenie, ale składniki jakich użyjesz. Fast food nie jest daniem zarezerwowanym wyłącznie dla mięsożerców! Kotleciki wegańskie, nasiona roślin...