BIO Płatki

BIO płatki jaglane

Płatki jaglane uzyskuje się poprzez zgniecenie ziaren prosa, czyli jednego z najstarszych i najzdrowszych zbóż. Płatki Naury powstają z ekologicznego surowca, pochodzącego z kontrolowanych gospodarstw rolnych. Ważny jest również fakt, że nie zawierają glutenu, dlatego stanowią świetną alternatywę dla popularnych płatków owsianych. Płatki jaglane to źródło węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu.

Na bazie płatków jaglanych można wykonać słynną jaglankę, najlepiej z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Płatki jaglane mają niezwykle wszechstronne zastosowanie. Sprawdzą się nie tylko w formie samodzielnego posiłku, ale również jako dodatek do zdrowych ciasteczek i batoników. To też świetny składnik wegańskich burgerów i pasztetów. Z kolei mięsożercy mogą wykorzystać płatki jako panierkę do mięsa lub drobiowych kąsków.

Śniadania

Desery

Ciasta

BIO płatki owsiane

Płatki owsiane to podstawa owsianki, której nie może zabraknąć w żadnej zdrowej diecie. Niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie dnia bez miseczki pełnej płatków owsianych. Nie tylko dają uczucie sytości, ale posiadają tez bardzo dużo wartości odżywczych. Płatki owsiane stanowią jedno z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Warto zaznaczyć, że płatki dostarczane przez Naurę posiadają certyfikat żywności ekologicznej, co gwarantuje nam wysoką jakość produktu.

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie płatków owsianych jest oczywiście popularna owsianka na mleku tradycyjnym lub roślinnym, z orzechami, ziarnami i owocami. Okazuje się, że płatki owsiane świetnie sprawdzają się również jako składnik zdrowych deserów w formie pełnoziarnistych batonów, granoli lub popularnych, owsianych ciasteczek z rodzynkami.

Śniadania

Desery

Ciasta

BIO płatki owsiane górskie drobne

Płatki owsiane górskie Naura otrzymywane są z wyselekcjonowanych ziaren ekologicznego owsa. Proces, dzięki któremu powstają nasze ulubione górskie płatki, jest w rzeczywistości bardzo prosty. Najpierw ziarna są obłuszczane, pozbywa się w ten sposób okrywy, czyli otrębów, a następnie nasiona są rozdrabniane i zgniatane – w takiej formie lądują na naszym stole. Płatki owsiane to jedno z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit.

Idealne śniadanie to takie, które zapewni nam energię na cały poranek, dostarczy niezbędnych wartości odżywczych, a jednocześnie nie będzie zbyt ciężkie do strawienia. Wszystkie te cechy mają właśnie płatki owsiane, dlatego tak często spożywają je na śniadanie wszyscy amatorzy zdrowego odżywiania. Płatki owsiane górskie świetnie sprawdzają się również jako komponent deserów – w formie pełnoziarnistych batonów, granoli lub popularnych ciasteczek.

Śniadania

Desery

Ciasta

BIO płatki jęczmienne

Ekologiczne płatki jęczmienne powstają poprzez zgniecenie ziaren jęczmienia. W procesie produkcji ziarna są oczyszczane, a następnie poddawane zabiegom hydrotermicznym i płatkowaniu. Płatki jęczmienne są świetną propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu i owoców lub na ciepło z mlekiem – jako alternatywa dla tradycyjnej owsianki.

Płatki jęczmienne mają niezwykle wszechstronne zastosowanie. Mogą być wykorzystywane także do dań wytrawnych – pasztetów, roślinnych burgerów, a także do zagęszczenia sosów i gulaszy. Okazuje się, że płatki świetnie sprawdzają się również jako składnik zdrowych deserów w formie pełnoziarnistych batonów, granoli lub popularnych ciasteczek zbożowych.

Śniadania

Desery

Ciasta

BIO chia

Chia, znana również jako szałwia hiszpańska, to superfood wywodzący się z Ameryki Południowej. Małe, czarne ziarenka były przysmakiem Azteków, którzy przypisywali im niesamowitą moc. Nie bez przyczyny, gdyż nasiona chia charakteryzują się bardzo wysoką zawartością składników odżywczych, co niesie za sobą dobroczynne działanie na organizm! 

Nasiona chia jeszcze parę lat temu znaleźć można było jedynie w kuchniach poszukiwaczy nowych smaków. Dziś są nieodłącznym składnikiem diety każdego, kto ceni sobie zdrowy styl życia. Niepozorne, maleńkie nasionka, zasłynęły dzięki zdolnościom absorbowania wody. Przyjmując konsystencję żelu, doskonale sprawdzają się jako baza puddingów. Warto podkreślić, że desery wykonane tą metodą są wyjątkowo niskokaloryczne.

Nasiona chia doskonale sprawdzają się jako dodatek do zdrowych batonów i czekoladek. Będą interesującym dodatkiem do ciast, chlebów, a nawet spodu do pizzy. Po ich zmieleniu powstaje mąka, która, jak się okazuje, sprawdza się doskonale do produkcji domowych, wegańskich makaronów.

Śniadania

Desery

Ciasta