3 sposoby na wykorzystanie strączków

cze 8, 2021 | Blog

Białko stanowi niezbędny składnik odżywczy diety człowieka. Głównym jego źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli: mięso, nabiał, ryby, ale także często zapomniane przez wszystkich – strączki. Rośliny strączkowe są szczególnie atrakcyjna dla roślinożerców, gdyż zawierają białko o puli aminokwasów zbliżonej do białka pochodzenia zwierzęcego. Dzisiaj przygotowaliśmy aż 3 pomysły na smaczne i zdrowe wykorzystanie strączków. Polecamy je nie tylko weganom, ale i wszystkim entuzjastom zdrowej kuchni.

Burgery z ciecierzycy i batatów

Do przygotowania burgerów potrzebujesz:

  • ½ szklanki suchej ciecierzycy Naura
  • 400 g batatów
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej Naura
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej Naura
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Ciecierzycę i kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bataty upiecz do miękkości i zmiksuj na purée razem z ciecierzycą. Masę dodaj do reszty składników, wymieszaj i uformuj kotlety. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub usmażyć na oleju rzepakowym. Podawaj z warzywami w pełnoziarnistej bułce.

Kremowa zupa z soczewicy

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 1 cebula i 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek pomarańczowej soczewicy Naura
  • 1 litr wody
  • 2 kostki warzywne Naura
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • orientalne przyprawy do smaku, takie jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, chili, cynamon

Pokrój w kostkę cebulę, posiekaj czosnek i podsmaż na oleju kokosowym. Następnie dodaj soczewicę oraz przyprawy i zalej wszystko bulionem. Gotuj do momentu aż soczewica stanie się miękka i zmiksuj. Na koniec dodaj mleko kokosowe.

Naleśniki z soczewicą

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Naura
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Składniki farszu:

  • 1,5 szklanki soczewicy brązowej Naura
  • 2 kostki tofu wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Soczewicę ugotuj według wskazówek na etykiecie i odstaw do wystygnięcia. Składniki na ciasto zmiksuj i usmaż naleśniki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Następnie dodaj do niej pozostałe składniki w tym ugotowaną soczewice i wymieszaj. Naleśniki nadziej farszem i zwiń w ruloniki.

Życzymy Wam smacznych strączków!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostałe wpisy z bloga

Ekspresowa zupa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa

Zimą najbardziej tęsknimy za… świeżymi, malinowymi pomidorami! Kremowa zupa na bazie aromatycznych pomidorów, to prawdziwy rarytas, a jednocześnie ukochana potrawa niejednego, małego łasucha. Co zrobić kiedy dzieciaki domagają się ulubionego dania, a obecne w sklepie...

Zawsze miękkie pierniczki

Zawsze miękkie pierniczki

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków? My również, dlatego postanowiliśmy przygotować specjalną recepturę, która sprawi, że pierniczki będą miękkie i gotowe do pałaszowania od razu po upieczeniu! W sam raz dla niecierpliwych....

Wrapy z tofu

Wrapy z tofu

Czy fast food może być zdrowy? Dziś przekonamy Cię, że tak! A to dlatego, że nie szybkość wykonania dania ma tu znaczenie, ale składniki jakich użyjesz. Fast food nie jest daniem zarezerwowanym wyłącznie dla mięsożerców! Kotleciki wegańskie, nasiona roślin...